Posted on

Vilken mat som är lämplig att ta med och att förtära under vandring beror förstås på om man ska vara ute en dag eller en längre period. Det beror också lite på vart man ska vandra, finns det möjligheter till proviantering efter vägen eller måste du ha med allt på en gång?

Vandringsmat för familjen

Sen handlar det även om vilken årstid man är ute och vandrar, är det på vintern eller den kallare årstiden så måste man tänka till lite extra vad som funkar att tillaga. Om vi utgår ifrån att det är en heldagstur med barnen, så är det bra att få med sig både mellanmål, snacks, lunch och en massa att dricka.

Låt dem hjälpa

Gör gärna så att barnen får vara med och göra matsäcken och kanske att få bära sig egen i en lite ryggsäck. Efter en stunds vandring så kan det vara lämpligt med en liten macka, eller kanske en bulle om man ätit stadig frukost för inte så länge sedan. Barn brukar gilla att äta ute och att ha dem mätta och fylld med energi gör att dagen blir trevligare. Pizzabullar görs jätteenkelt på färdig pizzadeg på rulle, lägg på strimlad skinka och ketchup och pizzakrydda och ost. Om barnen gillar annat kan man välja det, tänk på att inte skära för stora bitar utan hacka gärna smått. Sen rullar ni ihop degen, skär upp den i mindre bitar (precis som när man gör bullar) och sen in i ugnen. Enkelt och gott och barnen kan själva bidra. Kanske passar det med varm choklad till, eller hemkokt saft, beroende på väderlek. Varmkorv i termos är en annan höjdare att ha med om man har barn. Värm korven innan men akta så den inte kokar sönder, sen lägger du korven i en termos, gärna med större hål så det blir lättare att ta upp den, fyll på med det varma spadet och stäng igen. Det är viktigt att man kommer ihåg att ta med en tång eller gaffel för att kunna fiska upp korven. Packa sedan med korvbröd, gärna grovt, kanske sånt du bakat själv. Eller så kan du istället köpa mjukt tunnbröd att rulla in korven i tillsammans med tillbehör. Ketchup, senap, räksallad, bostongurka, rostad lök är några saker som passar. Om man varit förutseende så kan man samla på sig alla dessa små ketchup-förpackningar man får på snabbmatställen så blir det mindre att packa.

Grilla

Om man har tillgång till öppen eld så är det förstås väldigt roligt för barnen att få grilla korv eller hamburgare. Gör man upp en eld så kan man även  värma en burk Bullens korv i själva konservburken, bara se till att ta bort etiketten innan. Vad som är bra om man kunnat göra en eld är att man kan göra en supergod efterrätt som barnen säkert kommer gilla. Ta en banan och snitta den längs hela bananen i toppen, fyll den sedan med mjölkchokladbitar hela vägen, rulla in i grillfolie och lägg på eller bredvid glöden. Då smälter chokladen ihop med bananen och man äter den med en liten sked.