Posted on

Det finns mycket du bör tänka på när det är varmt och framförallt om man ska ut på vandring i varmt väder. Soliga dagar är perfekta för att gå ut på jakt, vandring runt större sjö, eller varför inte en bergstopp. Men under den varma solen kan det bli intensivt, och om du inte klarar kombinationen av de två kan din roliga dag förvandlas till en smärtsam och vara potentiellt farlig.

Att tänka på när och var du ska vandra är viktiga steg för att planera en framgångsrik vandring i varmt väder. Tänk på att det kan ta 10 dagar till två veckor att acklimatisera sig för hög värme, så var försiktig och ta det långsamt på dina första vandringar när klimatet förändras.

Vilken tid som du bör vandra

Undvik den hetaste tiden på dagen: Den hetaste tiden på dagen är vanligtvis klockan 12.00 till 15.00. Under heta dagar kan det vara bäst att undvika denna tid helt genom att få en tidig start och avsluta din vandring vid tidig eftermiddag, eller åk ut någon gång efter denna tid. Om du inte kan undvika vandring under de varmaste timmarna kan du försöka planera din resa så att du är i skuggan eller nära en vattenkälla under den tiden. Gå på en nattvandring: Om du bor i eller besöker ett hett land, kan heta temperaturer vara obekväma (eller till och med outhärdliga) under dagen och vandring på natten kan leda till lättnad.

Var du bör vandra

Bo i skuggan: Att välja en vandring som håller dig under skuggan av ett träd, snarare än att utsätta dig direkt för solen, är en bra idé. Vandra nära vatten: Om det inte finns mycket skugga, men du är nära havet eller en stor sjö, gå en vandring där du kan njuta av det svala havet eller sjöbrisen. Om du vandrar bredvid en flod kan du doppa ner din hatt, skjorta för att hålla dig sval när vattnet förångas.

Att klä sig lämpligt för en vandring

Att klä sig lämpligt för en vandring

Välj ljusa färger: Att bära ljusa färger som reflekterar solens strålar snarare än att absorbera dem (som mörka färger kan) hjälper dig att hålla dig sval. Leta efter skjortor, shorts och byxor i vitt, solbränna eller kaki. Använd löst sittande eller kläder som ”andas”: Lätta, löst sittande kläder som andas väl hjälper din kropp att reglera temperaturen. Nylon och polyester är bra val.

Bomull kan vara OK: Du har hört det tidigare: bomull dödar. Bomull har ett dåligt rykte utomhus eftersom det absorberar mycket fukt och torkar mycket långsamt, vilket kan skapa en obekväm och farlig situation på våta och / eller kalla dagar. Men i varma och torra förhållanden kan fukten kännas bra mot huden, och när den förångas kommer du att känna dig sval. Du måste dock vara försiktig när du bär bomull. Se till att du har det bra med känslan av våt bomull bredvid din hud (vissa människor gillar det inte) och att det inte orsakar skavning om det gnider mot huden.