Posted on

Några av mina absolut mest underbara naturuppleveler har jag fått under vandringar på Island. Naturen där är så annorlunda och så otrolig. Vid flera tillfällen har jag vandrat där men överraskas varje gång av dess råa skönhet. Jag ska berätta om senaste vandringarna jag gjort.

Trekking på Island
Trekking på Island

Kvällarna i tälten är magiska, midnattssol och tystnad. Man behöver inte vara rädd för att överraskas av varg eller björn, om man nu har den rädslan, utan man är bara helt säker. I vanliga fall om kvällarna så gillar jag att surfa runt lite på mobilen eller min ipad. Kolla lite nyheter och göra några spinn på en spelmaskin eller kanske lägga en patiens. Men där, på Island, i tältet så känns det som om naturen ger mig allt jag behöver. Ingen längtan efter några bekvämligheter ens, man bara är som ett med naturen. Island är en vandringsdestination av världsklass. De färgade bergen, de gröna dalarna, de rykande vulkanerna och den bubblande marken, allt ger den perfekta inställningen för episka vandringar.

Frihet och natur

Eftersom de flesta islänningar bor i och runt Reykjavik, och de flesta resenärer bor nära vägarna, erbjuder resten av det glesbygda landet gott om utrymme att ströva runt. Dessa flera dagar långa vandringar täcker några av de vackraste platserna i Island. Sist började jag med att vandra från Hesteyri till Kögur Loop i Hornstrandir, Westfjords. Den 220 kvadratkilometer stora Hornstrandirhalvön är en av de mest avlägsna platserna på Island, med milar av stigar att utforska och dussintals rutter att välja mellan beroende på önskad längd och svårighetsgrad. Slingan från Hesteyri till Kögur är ett bra alternativ för en 3-5 dagars vandring. Efter att ha kommit via färjan till Hesteyri går du 16 kilometer till campingplatsen Sæból. Där kan man campa över natten eller fortsätta längs kusten till lägret på Látrar, ytterligare 11 kilometer bort. Nästa dag kommer du att täcka 15 kilometer till Fljótavík och sedan fortsätta vidare till Kögur Mountain, där klippans kant stiger skarpt som en grön våg. Leden går sedan tillbaka till Hesteyri via campingplatsen på Álfsfell. Du kan ta itu med de sista 26 kilometrarna på en dag eller sträcka ut din tid i en av de vildaste och mest avlägsna delarna av landet.

Frihet och natur
Frihet och natur

Det finns inga vägar på Hornstrandirhalvön. Färjor anländer från Ísafjörður till Hesteyri dagligen från juni till augusti. Vissa delar av spåren är inte väl märkta, så vandring på egen hand kräver en bra karta och en GPS.

Förbi glaciärer

Laugavegur Trail är en av de mest kända rutterna på Island. Ett 55 kilometer långt spår i Fjellabak naturreservat, det går förbi varma källor och bergshytter på Landmannalaugar till Thórsmörks glaciär upp och över färgglada rhyolitfjäll och tidigare ångande fumaroler. Turen kan hanteras oberoende av vd du vill ha för service, du kan campa eller sova i en stuga och det finns buss till Reykjavik från båda ändarna av leden. Stugor kostar runt 6500 ISK per natt vilket är omkring 5-600 kronor. De är utrustade med madrasser, kök och badrum. För 1200 ISK kan man ställa upp ett tält. Tält-campare kan betala en liten extra avgift för att använda ett stug-kök.

Förbi glaciärer
Förbi glaciärer

De flesta gör vandringen under 3-4 dagar. Flera företag erbjuder även guidade vandringar, som inkluderar transport till och från sovställe och till nästa stopp. Att nå endera änden av spåret kräver att man kör på höglandsvägar och över flera floder, så om du kör själv måste du hyra en 4WD godkänd för F-vägar. Området är endast tillgängligt från mitten av juni till mitten av september.

Passera vattenfall

Vandvörduháls vandringsled sträcker sig från Skógar till Þórsmörk och täcker 29 kilometer med utsikt över sydkusten och det annorlunda landskapet i Þórsmörk naturreservat. Spåret passerar mellan två iskapslar, passerar över vattenfall, kanjoner, björkskogar och gröna berg samt korsar några av de nya lavafälten som skapats av Eyjafjallajökulls utbrott för några år sedan. Du kan göra allt på en dag, men de flesta sprider den över två dagar och övernattar på ett av spårens bergsstugor. Femvörðuskáli stuga ligger ungefär halvvägs längs vägen, var noga med att boka det i förväg.

Passera vattenfall
Passera vattenfall

Som med andra vandringar är den bästa tiden att gå under sommarens långa dagar, när det finns gott om dagsljus och temperaturerna är milda. Bussar går från Reykjavik till Þórsmörk under sommarmånaderna. Om du kör själv behöver du ett 4WD fordon. Ásbyrgi Canyon till Dettifoss, Norra Island, sägs ha skapats när en nordisk gudahäst rörde sin hov mot jorden. Den lämnade en halv mil bred och två mil lång reva i de 300 meter långa klipporna och skapade ett av landets mest fantastiska canyons. Från strax bakom besökscentrum kan du ge dig iväg på en tvådagars (32 kilometers) vandring längs Jökulsárgljúfur, genom björkskog, över floder och förbi vattenfall, till den mäktiga Dettifoss, en av de största vattenfall i Europa. Det finns inga stugor längs vägen. Det finns en campingplats, som är öppen från juni till mitten av september, och du måste ta med din campingutrustning och vatten. På sommarmånaderna finns en buss mellan Ásbyrgi och Dettifoss, tillsammans med de närliggande städerna Akureyri och Húsavík.