Posted on

De över 100 milen av Skåneleden är uppdelad i fem delleder efter det geografiska området och karaktären av naturen. Man kan välja att vandra den del som tilltalar en mest, oavsett om det är kust eller inland. Alla etapper har gradering efter svårighetsgrad. Grön är mycket lätt och det betyder jämn terräng med fast underlag och att man kan ta sig fram med rullstol hela sträckan. Blå är lätt med varierande terräng och där mer än 50 procent av etappen går över asfalt- och/eller grusväg. Röd betyder medel och varierande terräng där över 50 procent går över naturliga stigar. Svart är svåraste och det innebär utmanande med kuperad terräng och branta partier

Skåneledens delsträckor

Nordvästra Skåne

Om man är ute efter hänförande vyer är nordvästra Skåne det man ska välja. Där går vandringen längs havet på Öresundsleden vid Kullahalvöns klipplandskap. Man kan passa på att utforska de naturliga grottorna och njuta av havsutsikten. Strax öster om Helsingborg kan man korsa Söderåsen med dess dramatiska dalar och porlande vattendrag. Där vandrar man genom Söderåsens nationalpark med en fantastisk utsikt över Odensjön. Här ligger även en av norra Europas största skyddade naturliga lövskogar. Vill man så kan man passa på att ta en färja ut till Ven och sedan vandra runt ön eller hyra en cykel. Där finns mysiga kaféer, promenadstråk och ett skånskt landskap i miniatyr.

Nordöstra Skåne

Det här området är historiskt väldigt betydelsefullt eftersom platsen agerade slagfält mellan svenska frihetskämpar och den danska Snapphanearmén. Vid denna delled kan man hitta platser för att finna lugn och ro i samklang med naturen. Här finns djupa skogar som emellanåt bryts upp av glittrande sjöar. Området lockar många olika djur så man och för att kommar när naturen. Här finns ett rikt djur- och växtliv. Här finns både platser att hyra kanot eller båt, kanske ta en fisketur vid områdets största sjö, Ringsjön. Passa även på att besöka Skånes Djurpark som har den största samlingen av nordiska djur i Skandinavien. Man kan kolla in björnar, vargar, älgar och hjort. Alldeles intill går etapp sex av Nord-sydleden.

Sydvästra Skåne

Gillar du strandhäng blandat med vandring så passar sydöstra Skånes dig. Vandra, sola och bada vid de vita sandstränderna vid Skanör-Falsterbo. Vill man ha mer action finns flera bra platser där man kan prova både vindsurfing och kite-surfing. Skåneleden går längs med kusten så man kan kombinera vandring med svalkande dopp. Det är även ett område som är populärt för ornitologer som kollar in flyttfåglarna.

Sydöstra Skåne

Grönskande landsbygd, böljande kustremsa, gamla ruiner och vackra vyer, allt detta bjuder sydöstra Skåne på. Gårdsbutiker av olika karaktärer finns både här och där. Stanna till och inhandla lokala delikatesser du sedan kan njuta under vandringen. Här på Österlen ligger även Stenshuvud Nationalpark som bland annat är för sin långa vackra strand. I Sydöstra Skåne finns även ett av Skånes mest omtalade historiska monument, Ales stenar. Det är ett 67 meter långt monument som bildar formen av ett fartyg där var och en av de 59 stenblocken väger upp emot 1,8 ton.

Sydöstra Skåne