Posted on

Om man ska bege sig ut på en långtur över flera dagar är det förstås väldigt bekvämt om det finns någon eller några platser längs vägen där man kan köpa sig lagad mat. Eller i annat fall platser där man kan tillaga mat. Fördelen med att köpa mat på plats är ju att slippa bära omkring på en massa mat.

Om man vandra och utgår från samma plats varje dag för att återkomma då har man ju oftast en stuga eller liknande man bor i. Då är det idealiskt att kunna förbereda wraps eller pastasallad inför varje vandringsdag.

Pastasallad

En pastasallad innehållande strimlad kassler, olika grönsaker, kanske oliver och soltorkade tomater är jättegott! Man kan dessutom göra en sallad som man häller på dressingen direkt när man lägger den i matlådan. Då slipper man bära med en extra dressingflaska. Att blanda creme fraiche med chilisås, mango chutney, majonäs och lite olika kryddor blir supergott att blanda pastan med. Sen äter man bara direkt ur lådan, enkelt och gott. Wraps är ett annat alternativ, använd tortillabröd eller mjukt tunnbröd. Fyll sedan med det som önskas, har man grillat kött över så är det supergott att strimla det tunt och fylla wrapen tillsammans med sallad och potatissallad eller liknande. Man kan även göra egna röror, de med ägg är väldigt bra att ha med, blanda creme fraiche, tonfisk, ägg, kryddor, hackade ägg och rör ihop. Det får inte bli för rinnande så se till att tonfisken får rinna av ordentligt. Snabbnudlar på box funkar alltid och det är enkelt och lätt att bära, ta bara med en termos med hett vatten och häll över nudlarna några minuter innan man ska äta.

Inbakat bröd

Gillar man att baka så kan man baka ett bröd där man faktiskt bakar in såväl ost som skinka och oliver eller vad man önskar. Vill man ha det enkelt så är det ju lätt att ta med någon form av bröd och en tub med mjukost. Kan man på morgonen göra någon form av mackor med stekta ägg så håller man sig länge på det. Eller göra en äggröra med bacon och majonnäs och fylla mackor med. Kokta ägg är alltid bra att ha med, det håller man sig mätt på länge. Som det där lilla extra man kan behöva för att få snabb energi så är en chokladkaka och en påse nötter väldigt bra att kunna plocka fram. Annat lite mindre som är bra som mellanmål är en burk makrill eller såna färdiga hårdbrödmackor man kan köpa, de är lite svåra att förvara utan att de går sönder dock. Att få slå sig ned vid en eld och grilla är förstås det ultimata när man är på tur, det ökar helhetsupplevelsen. Men har man chansen att grilla så är det bara fantasin som sätter gränser för vad man kan grilla. Fruktsallad är fräscht som mellanmål, kanske lyxar man till med en vaniljkvarg och lite nötter också.

Inbakat bröd