Posted on

Långa och korta vandringsleder i all ära, men vad skulle upplevelsen vara utan att stanna för att laga eller äta mat? Ett av mina varmaste minnen från vandringar när jag var barn, är stoppen vid de vackra utkikspunkterna, och skramlet från stormköket som packades upp ur en fullproppad ryggsäck. Vad jag lärde mig snabbt var att packningen för att laga mat under en dagsvandring, eller en längre vandring med övernattningar, ser väldigt olika ut. Främsta skillnaden är mängden tid som spenderas ute och saknaden av möjlighet att hålla färskvaror vid rätt temperatur. Jag har därför valt att nedan dela in mina tips och trix för matlagning utefter dagsvandringar och längre vandringar.

Laga mat under vandringen
Laga mat under vandringen

Laga mat under en dagsvandring

Mitt främsta tips på maträtt kan för vissa först verka knepig att genomföra, men jag kan intyga att det går väldigt bra, och hemligheten till det är förberedelse. Rätten är nämligen pannkakor, och nej, skafferiet behöver inte följa med ut på vandringen. Tricket är som sagt förberedelse. Smeten görs innan utfärd, och hälls på PET-flaska, jag rekommenderar att ni gör en smet för amerikanska pannkakor så att den blir lite tjockare än den i vårt svenska recept. Det kommer göra den lättare att hantera när den väl hamnar i pannan. Till det här behövs även en stekspade för att kunna vända. Jag kan intyga att resultatet av att vända med det som hittas på plats, inte kommer göra rätten till sin fördel. För att kunna laga maten behövs också ett stormkök. Eller om ni hellre vill planera vandringen utefter vart grillplatser finns så fungerar det precis lika bra, men glöm då inte att ta med en stekpanna.

Laga mat under en längre vandring

För att lyckas med din matlagning under en längre vandring krävs ännu mer planering och förberedelse. Vill du gå i det fria utan koppling till civilisation, kommer du få räkna med att det inte finns platser längs med vägen gjorda för matlagning, och att du behöver ha med ditt eget stormkök. Vill du inte bära det i din packning så kolla upp grillplatser längs med din vandringsled innan, om maten du planerar att laga ska vara varm. Tänk också på att försöka att inte laga mat som kräver mycket vatten, om du vet att det inte kommer vara lätt att få tag i färskvatten längs med leden. Vatten väger, och efter ett tag kommer det kännas i hela kroppen.

Laga mat under en längre vandring
Laga mat under en längre vandring

Mitt största tips är att tänka smart gällande mat. Planera när du ska äta vad, och var medveten om hur mycket energi du kommer behöva fylla på med. Packa mat som är lätt. Är alternativen av frystorkad mat i affärerna för dyr, så går det att göra egna varianter. Det finns mängder med recept på nätet skapade av vandringsveteraner, som vet precis vad du kommer behöva när. Tänk också på att matlagning och pauser under en längre tur kommer behövas oftare, så se till att ta dina pauser på vackra platser.