Posted on

Få saker är mer inspirerande än exceptionell naturfotografering. Spektakulära naturbilder fångar vår uppmärksamhet och drar oss in i bilden på ett sätt som gör att det känns som om vi är där.

Konsten att ta naturbilder

En av de fantastiska sakerna med fotografering är att det låter oss stanna tiden och fånga ett ögonblick som man sedan kan se tillbaka på. Den naturliga världen har många unika möjligheter som bara väntar på att fångas.

Motivet

Att lära sig att upptäcka dessa ögonblick och upptäcka hur man effektivt överför det man ser genom linsen på en kamera är vad  naturfotografering handlar om. Oavsett om man reser halvvägs över hela världen eller går in i sin egen bakgård så finns det fantastiska naturbilder som bara väntar på att fångas. Få saker är så svårslagna som fjällbilder eller storslagna vyer dock. Det finns en del saker man kan tänka på när man vill fånga spektakulära naturvyer. Med naturfotografering är det oftast bäst att ta en blandning av både närbilder och landskapsbilder. Vackra landskap och närbilder av flora och fauna gör båda bra bilder, så var noga med att se efter dolda möjligheter och detaljer när du tar naturbilder. Stora möjligheter finns oftast direkt under foten, en blomma gömd bland svampar som växer mot en stock eller något smått och färgglatt som spirar genom lite mossa. Närbilder kan vara ett bra sätt att visa upp naturens skönhet.

Rätt utrustning

Tänk på att naturen ofta är oförutsägbar, fotomöjligheter kommer oftast av sig själv när du minst anar det. Det gäller att ta tillvara på dessa tillfällen. Det är viktigt att förbereda sig. Ett bra fototillfälle kan uppstå precis när som helst. Naturfotografering kan ofta dra nytta av långsam slutartid, exempelvis om man vill fota rinnande vatten som vattenfall. Därför kan det vara bra att ha med ett stativ eftersom långa exponeringar kräver det för att förhindra skakningar som ger suddiga bilder. Det finns idag många lättviktsstativ eller mindre varianter som är lätta att ta med och som ofta kan användas till  mobilkamera också. Annan extrautrustning som är bra är ett vidvinkelobjektiv som är bra för landskapsfotografering, det ger bilden mer djup. Ett teleobjektiv är en annan lins bra för naturfotografering, då kan man komma nära spännande djur även om man är på långt håll. Vill man ta närbilder av blommor, vattendroppar, lavar eller annat så är ett macroobjektiv en bra idé. Filter är ett ofta förbisett verktyg i naturfotografering, men det är ett bra sätt att fånga bilder med rikare och djupare färger när man lägger till en enkel polariserare. Ett polariserande filter hjälper bland annat till att göra himlen en rikare nyans av blått. Det bidrar också till att minska bländning – vilket är särskilt användbart när man fotograferar vattendroppar eftersom det låter dig fånga stenar och sand längst ner i grundarna.

Rätt utrustning

Man kan tänka på att varje bildkomposition kan dra nytta av att ha en stark och väldefinierad kontaktpunkt. Att ha en tydlig, intressant plats i bilden leder tittarens intresse exakt var den ska gå.