Posted on

Om man bestämt sig för att vandra hela Höga Kustenleden med start från söder så kommer den första sträckan från Hornöberget till Lövvik vara rätt krävande 9,8 kilometer. Starten går vid Högakustenbrons norra fäste, bara den vyn är mäktig att skåda.

Höga Kustenledens första etapper

Inne i hotellentrén så finns en turistbyrå sommartid, där kan man få hjälp och information om Höga Kusten och om vandringsleden. I övrigt så finns även informationstavlor om leden. Vackraste biten av denna etapp är när man vandrar med utsikt över Norafjärden. Etappmål är Sör-Lövvik där man hittar ett servicehus vid Sjöbovikens gästhamn. Vill man sova över vid första etappslutet så är det bra att boka i förväg. Ibland finns det ledigt så man även kan boka på plats.

Om fienden kommer

Under andra delsträckan finns mycket att se men inga möjligheter att köpa mat. Den är ungefär lika lång som den första men det är lättare vandring mellan Lövvik och Färdbotten. Man kan göra en avstickare upp till Valkallen berg som är ett så kallat Vådkasberg, vilket innebär att man förr i tiden tände en stor brasa på berget för att varna befolkningen om fiender var på väg. Senast elden tändes just där var när ryssarna närmade sig 1721. Uppifrån berget har man en fantastisk utsikt. Så småningom kommer man till Halsviken och där är det perfekt att ta rast eller kanske till och med slå upp tältet. Det finns både vindskydd, torrdass och eldplats. Andra etappen avslutas i Fjärdbottens fäbodvall på Häggnäsets udde. Det finns timrade stugor som alla har enklare sovbritsar. Dessutom finns en större sällskapsstuga, torrdass och grillplats.

 

Havsbad och vacker utsikt

Etapp tre är på 12,8 kilometer och går mellan Fjärdbotten och Gavik. Den räknas som krävande. En bra avstickare är till Hörsångs havsbad där det finns en långgrund strand och ett minilivs om man behöver proviantera. Vidare norrut så passerar man Nipstugan och Lidenipan med en underbar utsiktsplats som lockar både ortsbor och vandrare. I Nipstugan finns inga bäddar men det ryms upp emot sex personer på golvet. Det finns dock inget dricksvatten vid stugan. Nipstugan står öppen för alla. Här finns inga sängar men upp till sex personer ryms på golvet. Fjärde etappen går mellan Gavik och Lappudden och de 11,5 kilometerna räknas som lätta. Leden fortsätter går mot Svartviken där man kan göra en kort avstickare upp till Älgaberget. På toppen av berget bjuds inte bara på en vacker utsikt utan det finns även vindskydd och grillplats. Fortsätter man norrut så kan man gå och fiska i Rydtjärnen. Där finns bland annat öring och fiskekort ordnar man hos Mädans Fiskevårdsområde.

Havsbad och vacker utsikt

Fortsätter man vandringen längs leden norrut så strax innan Dyänget finns en avstickare till Rödklitten. Den bör man inte missa. Rödklitten är ett berg med väldigt branta sidor som för länge sedan var en tillflyktsborg i orostider. Vandringen på 700 meter dit upp är dock rätt krävande. Av fornborgen finns idag enbart en kallmurad stenmur kvar. Utsikten över Gaviksfjärden och Mädansviken är magnifik.