Posted on

Delsträcka fem från Lappudden till Ullånger är den längsta etappen på 15 kilometer, vandringen präglas av djupa dalar och höga berg. Vill man ha utsikt så ser man till att inte missa Körningsberget med en härlig utsikt över Körnings by och Vågsfjärden.

Höga Kustenleden norrut

Vill man övernatta redan efter en mil så finns Erikskojan, en liten timmerkoja med två britsar och kamin. Sjätte sträckan är Ullånger-Skoved och höjdpunkten är nog Mäjasjöns fäbodar där en stuga finns öppen för vandrare. Sommartid kan man fiska utan fiskekort i sjön. Även vid toppen av Gårdebergets finns en öppen stuga där det finns en enklare bädd och dass. Mellan Mäja och Docksta går leden längst den gamla kustlandsvägen. Den blev tidigt omtalad av såväl Karl XI som passerade 1694, Linné som passerade 1762 och kung Adolf Fredrik år 1752.

Skuleberget

Etapp sju mellan Skoved och Skuleberget erbjuder en av Sveriges bästa utsikter uppifrån Skulebergets topp. Höga Kustenledens sjunde etapp börjar vid Skoved och fortsätter sedan in till Docksta innan etappen avslutas vid Höga Kustens höjdpunkt – det mäktiga Skuleberget. Redan en kilometer in på sträckan, innan man når Docksta, så erbjuds man en avstickare upp till ett vindskydd med otrolig utsikt över Dockstafjärden. Lite längre in på sträckan så kommer man till den vitkalkade stenkyrkan i Vibyggerå från 1300-talet. I Docksta finns ett klassiskt väghak om man vill unna sig köpt mat. Har man avsatt tid kan man även ta turbåt ut till Ulvön, Bottenhavets pärla. Strax efter Docksta är man då framme vid symbolen för Höga Kusten, Skuleberget. Här finns en ,massa alternativ för vad man kan göra. Det går att ta linbanan eller vandra upp till toppstugan eller så kan man ta någon av klättringslederna upp. Kolla gärna innan om toppstugan är öppen för fika eller mat med en av Sveriges bästa utsikter. Det finns även en lättillgänglig grotta dit man kan gå upp, även med barn bara man har koll. Vid Skulebergets fot ligger även Naturum som är ett informationscenter där man kan lära sig om landhöjningen i området.

Nationalpark

Under etapp åtta går vandringen mot Skuleskogens nationalparks södra entré i Käl. Under våren så är det kul att göra en avstickare om två kilometer till Dalsjöfallet, ett imponerande vattenfall med fem meters fallhöjd under vårfloden. Vill man tälta så kan man göra det i Kälaviken där det finns en härlig badstrand. Nionde etappen är en av de bästa, den går över 8,6 kilometer längs havsbandet från Käl till Näske. Det är en fantastisk vandring genom nationalparken och erbjuder flera olika avstickare, bland annat till Slåttdalsskrevan där delar av Ronja Rövardotter spelades in. Där uppifrån kan man se ut över Höga Kustens skärgård med både Trysunda och Ulvön. Skuleskogens nationalpark är utan tvekan värd två dagar. Det finns flera övernattningsstugor, bland annat vid Tärnettvattnen, Näske fäbodar och Tärnettholmarna. Av resterande sträckor är den elfte från Köpmanholmen till Sandlågan den bästa. Den går igenom Balesuddens Naturreservat. Att ta avstickaren upp till Balestjärnen och Balesberget är ett måste. Balestjärn är en en trolsk liten tjärn med kristallklart vatten som är perfekt för undervattensfoton.

Nationalpark