Posted on

Har man bara förberett sig rätt så kan de allra flesta vandra Höga Kustenleden, även barn. Man kan välja att vandra hela leden eller bara någon eller några av etapperna. Det fina med alla de 13 etapperna är att samtliga kan nås med bil i både början och slut. Det finns dessutom många etapper dit man kan ta sig med lokaltrafik.

Höga Kusten leden – svårslagna upplevelser

Leden, som går i världsarvsmiljö, är välmarkerad så det är aldrig problem att hitta vägen, följ bara de oranga markeringar som finns på stolpar och träd och stenar eller rösen så kommer du hitta rätt. Det är även väl markerat med alla vackra sidospår som finns, spår som kan erbjuda spektakulära naturupplevelser. Vart än leden korsar väg så är det skyltat med ledens symbol så man inte behöver tveka om vart man ska ta vägen.

Lättvandrade delar

Leden är preparerad så att man kan vandra på torr stig i princip hela vägen. Däremot beror det förstås alltid på rådande omständigheter som väder. Över myrar och annan blötmark finns det alltid spångar. Även om stigarna är fina så krävs det bra vandringskängor eller liknande, speciellt om du tänkt vandra hela leden. Många av Höga Kustenledens etapper är lättvandrade men det finns delar som är tuffare både i längd och höjdskillnad, den ligger ju som sagt var i Höga Kusten. När man planerar sitt äventyr så finns det väldigt mycket information om de olika etapperna på nätet. Höga Kustenleden ses som en av Sveriges absolut vackraste vandringsleder och det har nog ingen något att säga emot. Naturen man bjuds på längs sin vandring är enormt varierad. Oavsett om det är kultur, natur eller annat du lockas av så finns det. Med en flora och fauna som är oerhört rik så bjuds man på sevärda kulturminnen vid fäbodvallar och gamla kyrkor och kapell. Man vandrar en stor del genom Skuleskogens nationalpark och får uppleva den unika blandningen av skärgård och djupaste trollskog. Höjdskillnaden vid den 129 kilometer långa leden längst Sveriges högsta kust är nästan 300 meter.

Början och start

Vill man vandra hela leden så startar man endera på torget i Örnsköldsvik och vandrar till Hornöberget i Kramfors kommun, eller så väljer man andra hållet. Just indelningen i de 13 etapperna är gjorda för att man lättare ska kunna planera sin vandring och varje del har minst ett alternativ till övernattning under tak. Dessa alternativ varierar mellan att vara enklare raststugor till camping, pensionat, stugor eller hotell. Vill man bara uppleva vissa delar av leden så är det några som har det där alldeles extra fantastiska när det kommer till naturupplevelser, Skulebergets Naturreservat, Skuleskogens Nationalpark och Balesuddens Naturreservat är några av dessa som lämpar sig för dagsvandringar. Om man utgår från Käl (där man kan parkera) så finns många olika möjligheter att uppleva Skuleskogen. Vill man bada så är det dessutom bara en kort promenad till långgrunda och vackra Kälaviken. Eller så fortsätter man några kilometer längs vattnet tills man hamnar vid Näskebodarna och dess härliga sandstrand med utsikt direkt mot Ulvön, kallad Bottenhavets Pärla.

Början och start