Posted on

När det kommer till vandring så är förberedelser A och O för att aktiviteten ska bli en trevlig upplevelse. En vandrare måste vara välutrustad och förberedd för det mesta, även snö, även sommartid, om man tänker bege sig till fjälltrakter. Vilken packning och hur mycket beror förstås även på om man ska vara ute en dag eller en vecka.

Väder och utrustning

Väder och utrustning

Långvarigt kallt, blåsigt och regnigt väder är inte ovanligt ens sommartid uppe i nordväst. På sommaren behöver du bra stövlar eller vattentäta vandringskängor, vattentät jacka och byxor, flera lager av varma kläder (inklusive extra torra kläder), mössa, keps, myggmedel (ett myggnät kan vara bra och väger heller ingenting), vattenflaska, kartor , kompass och sovsäck. Om man vandrar längs en led med bemannade stugor så finns oftast någon typ av ätbart att köpa men det kan vara bra att kontrollera först om man vill vara säker på att inte stå där utan mat. Följer man ingen led med övernattningsstugor så bör man givetvis utöka packningen med både tält och matlagningsutrustning beroende på vad man tänkt äta. Passerar man på något vis Örnsköldsvik så finns en jättebra outlet för all typ av inköp till ett vandringsäventyr. Utbudet är stort och de säljer bara kvalitetssaker till bra priser, dessutom ligger det intill E4:an så lätt att stanna till. En sak man inte ska glömma är skavsårsplåster, oavsett om man vandrar en dag eller flera. Har man exempelvis införskaffat nya vandringskängor så är det en bra idé att gå in sig i dessa under rätt många kilometer först. Så att du vet att du inte kommer att få ont av dem och så att de anpassar sig efter dina fötter. Glöm inte att alltid ha med extra sockor och plastpåsar innanför skorna om du vet att det kommer bli väldigt blött. Börja i god tid med att kolla igenom din packlista och när du har allt så provpacka ryggsäcken så att du vet att allt får plats. Gå gärna en bit med väskan packad så du känner av hur den sitter och hur tungt det är.

Väder och utrustning

Låna eller köpa?

Ska man bara vandra enstaka tillfällen så finns det nog mycket du kan låna istället för att köpa. Du har säkert någon i omgivningen med sovsäck, liggunderlag och kanske till och med vandringsryggsäck. Se till att den har midjebälte så du kan spänna det för att avlasta rygg och axlar. Om du är en person som har svårt att sova utan kudde men ändå inte har plats att släpa med en kudde så finns det olika lösningar. Det finns uppblåsbara mindre kuddar att köpa, annars kan man helt sonika packa med ett vanligt örngott som du fyller med kläder du inte använder under nattetid och vips har du en kudde för natten! Att ha med tändstickor eller annat tändverktyg är förstås ett måste, men se till att packa det i en vattentät påse så det inte blir fuktigt.

De flesta av oss har en mobil där både kompass och annat finns, men förbered dig på att det inte alltid finns uppkoppling eller mottagning. Glöm inte att ta med en fulladdad powerbank också.