Posted on

Vill man komma naturen riktigt nära oavsett om det är för några timmar eller en vecka så är Skåne en välkomnande plats för vandring. Landskapet är perfekt för både lång och korta turer och för både ung och gammal. En del leder är även anpassade för rörelsehindrade.

Den vackra Skåneleden

Oavsett om man mest gillar dramatiska vyer vid havet, karga klippor, milsvida vita stränder eller djupa skogar så erbjuds det längs Skåneleden.
Få vandringsleder i Sverige kan skryta med lika varierande och lättillgänglig natur över så liten yta.

Mer än 100 mil

Skåneleden sträcker sig över 100 mil genom Skånes varierande landskap. Den består av fem delleder som därefter är uppdelade på hela 89 dagsetapper. Det är väldigt lätt att navigera sig runt via tydliga informationsskyltar och markerade ledbrickor av orange färg. Vid en del platser går etapperna samman och bildar en rundvandringar, men det är alltid lätt att hitta rätt igen även om man bestämmer sig för att ta en avstickare. På vissa sträckor går etapperna samman och bildar rundvandringar. Hela leden är markerad med orange ledbrickor och informationsskyltar så att du tryggt kan ta dig fram på leden. Man säger att Skåneleden erbjuder något för varje sinne och så är det nog. Man upplever inte bara det unika växtlivet i Skandinavien utan även det rika djurlivet. Om man till exempel väljer vandring i de mellersta delarna av Skåne så bjuds man böljande landskap med rikedom av flora och fauna, spännande stenformationer och sköra björkskogar. Går man istället längs kusten så stoltserar den med dramatiska kontraster mellan höga, karga klippor och mjuka böljande, vita sanddyner. Allt med en fantastisk utsikt över havet. Det är dock inte bara havsbandet som erbjuder vy över vatten, även vid sjölandskapet i nordöstra Skåne kan man slå sig ned och lyssna på vattenskvalp. Där omges sjöarna av djupa, gamla skogar och historiska minnesmärken från Sveriges tidiga dagar.

Nära till allt

Leden är väldigt lättillgänglig för de flesta och oavsett vart du befinner dig så är det aldrig mer än 30 minuter med kollektivtrafik eller bil till leden. De första sex etapperna av Skåneleden gick mellan Sölvesborg och Glimåkra. De invigdes 1978 och blev möjligt tack vare initiativtagaren Folke Fribert. Sedan starten har man fått göra om kartorna en massa gånger allteftersom fler sträckor tillkommit till dagens dryga 100 mil. Ansvarig för Skåneleden är Region Skåne och det är dem som idag driver utvecklingen, kommunikation och marknadsföring av leden. Leden går mestadels över privatägd mark så det är tack vare dessa 1000-tal markägare längs Skåneleden som vandrare får chansen att upptäcka Skåne till fots så här. Det ställer även krav på vandrare som bör visa respekt för naturen och leden. Så att läsa på om Allemansrätten om att gå på tur kan vara ett bra råd.  Skåneleden går genom hela 30 av Skånes 33 kommuner.

Nära till allt

När du vandrar så missa inte alla kulturupplevelser som erbjuds lite varstans under vandringen. Vid de lägerplatser som finns utmed leden kan man oftast räkna med att det finns ett vindskydd med plats för 6-8 personer, en torrtoalett, eldplats, ved (kan inte garanteras under högsäsong), soptunna, färskvatten och information.