Posted on

Den över 400 kilometer långa Kungsleden sträcker sig från Hemavan till Abisko i Lappland. Leden skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet och sedan dess lockar den vandrare från alla världens hörn.

Den mäktiga Kungsleden

Den historiska Kungsleden anses vara en av de vackraste vandringslederna i Sverige, oavsett om det gäller sommar eller vinter. Vintertid är det skidor som gäller om man ska ta sig fram.

Midnattssol

Vandringen går genom ett fantastiskt vackert fjällandskap, mellan fjällängar fulla av blommor, gnistrande glaciärer, bubblande bäckar, mörka grottor och den vackraste björkskog som Sverige har att erbjuda. På sommaren kommer midnattssolen att fresta dig, du vill bara fortsätta att vandra i midnattsljuset. På vintern finns det istället god chans att se det magiska norrskenet dansa vackert över nattens himmel. Om man inte vill vandra hela leden så kan man välja det som attraherar en mest. Sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta är den mest alpina som gör den till en av de mest besökta delarna. Från Saltoluokta till Kvikkjokk växlar terrängen mellan karga platåer ovan trädlinjen och ängar omgivna av berg och skogar. Inte långt från leden finns den imponerande platån i Sarek nationalpark. Trä-spångar och broar garanterar säker passage för både vandrare och skidåkare och alla de bekväma stugorna ligger inom bra gångavstånd, därför blir de dagliga vandringar inte för långa.

Grönskande fjällhedar

De flesta startar eller avslutar sin Kungsledenvandring i Abisko, Vakkotavare, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs eller Hemavan. Börjar man i Nikkaluokta krävs det dock två dagars vandring innan man kommer till Kungsleden. En vandring på Kungsleden kommer ta dig genom grönskande fjällhedar vackert kantade av glittrande sjöar, höga dramatiska fjälltoppar samt små söta fjällbyar.  Leden går igenom fyra nationalparker; Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Dessutom kan man ha turen att få se renskötsel på nära håll eftersom det pågår i princip längs med hela leden, det betyder även att man som vandrare måste visa hänsyn. Leden är tydligt markerad och över strida forsar av fjällvatten så finns det rejäla broar. Hela 16 stugor i STFs regi finns längs Kungsleden och de ligger med 10 till 20 kilometers avstånd, givetvis finns en massa härliga platser att slå upp tältet också. En sak som är bra att veta är att det mellan Kvikkjokk och Ammarnäs inte finns några STF-stugor, men dock annan typ av logi men i mer begränsad omfattning.

Stugor

De olika etapperna av leden är uppdelad på Abisko till Nikkaluokta, Nikkaluokta till Vakkotavare, Vakkotavare till Kvikkjokk, Kvikkjokk till Ammarnäs och Ammarnäs till Hemavan. STF-boende finns vid Abisko Fjällstation, Kebnekaise Fjällstation, Ritsem, Saltoluokta Fjällstation, Kvikkjokk Fjällstation, Hemavan Fjällstation samt Hemavan Fjällcenter Hotell och Vandrarhem. Den del som sträcker sig mellan Kvikkjokk och Ammarnäs är den som är minst använd av vandrare vid Kungsleden. Här krävs det att man tältar en del nätter. Däremot är det mäktiga vyer som bjuds, speciellt i Pieljekaises nationalpark. Vandring i augusti och september är det bästa perioden på denna sträcka. Myggen försvinner och landskapet ändrar skepnad och färg. Vandringen är dock krävande med mycket höjdskillnader. Kolla in Kungsleden innan du vandrar.

Stugor