Posted on

Det finns så många fantastiska vandringsleder och områden utan leder i Sverige. Det är i princip så att vad man än önskar från en vandring så finns det här. Havsnära, romantisk skog, karga fjäll, fantastiska vyer, idylliska tjärnar för nakenbad i sommarnatten, historiska platser…bara bestäm dig och då kan få uppleva det!

Bra att veta om vandring

Kanske vill du uppleva allt, då är det bara att planera för att ta det steg för steg. Läs in dig på olika leder och platser och sen sätter du igång med planeringen.

Föreviga vandringen

Ett tips för att ge vandringen det lilla extra så att du även kan minnas allting för en lång tid framöver är att ta med en anteckningsbok och penna och sedan skriva ner reflektioner, dagboksanteckningar, tips, dikter och allt annat som kan tänkas vara bra att spara. Se även till att ha någon form av bra kamera så du kan föreviga allting. När man vandrar så kommer man så nära allting och man hinner verkligen njuta av de små tingen som man kanske missar annars. Ta foton på dig själv i härliga miljöer. Om du vandrar ensam så finns på de allra flesta kameror eller mobilkameror en fördröjningsfunktion så man kan ta bilder på sig själv, eller i andra fall en fjärravlösare. Rigga fotot väl innan, ta någon bild och kolla om den är bra eller om du kan ändra vinkel eller liknande för att få bilden ännu bättre. Men ta inte bara bilder på dig själv, se omgivningen och fånga den via kameralinsen! VIll man så kan man ta det ett steg till, en sak man inte kommer ångra, och så gör man en fotobok av både bilder och anteckningar från resan. Tänk att ha en vacker minnesbok från varje vandring.

Praktiska tips

Det finns lite praktiska saker man bör tänka på för att både göra vandringen bra och för att spara så mycket som möjligt på naturen. Vi måste alla ta vårt ansvar. Ta alltid reda på allt ditt skräp och om någon annan skräpat ned är det en väldigt god gärning att ta med detta också, för naturens skull. Om det inte finns sopkorgar vid de rastplatser eller stugor du besöker så ta med avfallet, gräv aldrig ned det. Exempelvis bindor, tamponger, kondomer och sanitets-servetter är sådant som inte bryts ned av naturen på väldigt många år. Föroreningar av vattenkällor genom mänsklig avföring kan leda till smittor av många olika slag. Om det inte finns ett dass att använda så gräv ett litet hål innan du gör dina behov. Det ska vara minst 15 centimeter djupt och minst 100 meter från alla typer av vattendrag och bäckar. Täck sedan avfallet med jord och sten. När det kommer till att laga mat över öppen eld så finns det några saker att tänka på. Först och främst, du måste försäkra dig om att det inte råder eldningsförbud. Om det är grönt ljus för att elda så tänk på att aldrig hugga från träd för att finna virke. Om det finns en färdig grillplats är det förstås allra bästa alternativet.

Praktiska tips