Posted on

Att vandra runt i Norge  är en helt underbar sysselsättning på fritiden. Norges vackra natur med höga fjäll och djupa dalar tar andan ur vem som helst och det är en sagolik miljö. I Norge kallas det för att “gå på tur” när man är ute och vandrar.

Bästa vandringsleder i Norge

Att se norges fjordar och fjäll är en upplevelse som alla skulle få vara med om någon gång i livet. Det passar alla åldrar och alla samhällsklasser att göra en vandring på detta sätt. Man kan även vandra längs kusten, så utbudet är enormt stort i vårt vackra grannland. Landskapet i Norge är mystiskt och lockande både för den som är där för första gången och den mer vane vandraren. Det finns väldigt många vandringsleder som är markerade så att man ser precis vilken rutt man skall gå och de är riktigt spännande! Några av de mest populära är: Trolltunga, Preikestolen, Romsdalseggen, Galdhöpiggen och Besseggen. Dessa är riktigt utmanande och man skall ha lätt för att gå i skog och mark när man ger sig ut på dessa turer. Människor vallfärdar till Norge från hela vida världen för att få uppleva den sköna naturen och dess skådespel. Ibland blir det lite trångt med folk och speciellt i mitten av juni till slutet på juli. Det bästa är att ta sina vandringsturer på vardagarna för då är det lite mindre med folk jämfört med helgerna. Även sent på sommaren och på hösten är landskapet lika vackert och det är lite friskare i luften. Då skall man vandra om man vill undvika den värsta folkstormen. Färgerna är så vackra då och går i orange, gult och rött.

Norskarna har vandrat i många år

Norskarna har vandrat i många hundra år och bland de djupa fjordarna, den karga vildmarken och de höga bergstopparna har de tillbringat mycket av sin tid genom åren. Man kan välja om man vill bo på lyxiga hotell under sin vandring eller bo i någon mysig fjällstuga längs leden. Ett mer spännande alternativ är att ta med sig tältet och övernatta i det. I Finnmark finns Reisadalen och den består mest av slättmark, men när man sitter högt uppe på ett berg får man se en utsikt som ser ut som Grand Canyon. Reisdalen börjar i Kautokeino och sträcker sig ända till Saraelv i Troms. Här finns ett 269 meter högt vattenfall som heter Molissfossen. Älven Reisaelva rinner långt ner i dalen och dalen är uppkallad efter just denna älv. Dronningruta som ligger i Vesterålen är en ögrupp som är belägen nordost om Lofoten. Här vandrar man förbi små söta samhällen, får se den vackra kusten och höga, mäktiga fjäll. Det finns möjlighet att åka med ut på valsafari och det är en upplevelse som man aldrig någonsin glömmer. Man kan även se den fina midnattssolen i det här området.

Norskarna har vandrat i många år

En perfekt vandring för nybörjare är att gå på en triangeltur i Rondane. det tar ungefär fyra, fem dagar att gå den och det är en alldeles lagom tur. Man kan börja turen från fjällstugorna Björnhollia, Dörålseter eller Rondvassbu.