Posted on
Bästa vandringsleder i Asien

Svenskar gillar att vara ute i naturen och att vandra är en populär hobby som inte kräver speciellt mycket mer än ett par rejäla vandringskängor. De allra flesta som utövar olika aktiviteter i naturen gör det för att de behöver en avkoppling ifrån det stressade liv många lever idag. Vandring kan både utövas på ospårad mark såsom på markerade olika vandringsleder och beroende på ambitionsnivån kan man såklart utgå från en lite kortare vandring till en mer krävande vandring i högre takt. Invånare i England och runt Alperna gillar också att vandra och de flesta där gör det av samma anledning som svenskarna. Kikar vi längre bort, i Asien finns en mängd olika spännande resmål att besöka för att vandra. Några av dem kräver lite mer förberedelse medan andra är helt ok även för en nybörjare. Det finns numera mängder av olika resebolag som specialiserar sig på vandringsresor till Asien och det kan vara svårt att ordna sin egen resa även om det såklart går. Nedan listar vi några av de vandringslederna i Asien som helt klart är värda att besökas.

Himmelska bergen

Kirgizistan i centrala Asien på gränsen till Kina, Uzbekistan, Kazakstan och Tadzjikistan stoltserar med en av de allra vackraste bergstrakterna i världen, de himmelska bergen. Tien Shan som det heter på kirgiziska är också ett av de mindre besökta bergen. Landet Kirgizistan är ungefär hälften så stort som Sverige och har cirka 5 miljoner invånare, de allra flesta i landet är nomader och lever mestadels i bergen och livnär sig på häst och fårskötsel.

Himmelska bergen

Tillsammans med guider och kockar tar du dig uppför berget utan vandringsleder och med en hög dos av mental styrka klarar man av vandringen på flera tusen meter över havet. Med snö på topparna och sommarvärme i dalgången får du två säsonger i en på resan. Det är en mäktig upplevelse utöver det vanliga.

Vandra i Nepal

Att vandra i Nepal är numera en liten klassiker och här finns ett stort antal olika leder som både passar nybörjaren såsom vandraren med mängder av erfarenhet. Everest Base Camp & Kala Pathar är en av de storslagna lederna till foten av Himalaya, världens högsta berg. Leden kräver att du har en någorlunda bra grundkondition och inte alltför mycket tidspress då dåligt väder ofta ställer till det för klättrarna. Jomsom och Annapurna runt är en annan mycket populär led och här varvas världens djupaste ravin, med tropiska dalgångar och hårt väder. Leden passar fint även för nybörjaren men har dock en hel del uppförsbackar.

Vandra i Nepal

Thailand

Leden Tab Kak Hang Nak Hill Nature Trail är belägen på Krabi och är fortfarande en liten hemlighet för många. Berget Hang Nak ligger på 498 meter höjd och erbjuder en fantastisk utsikt över den vackra ön. Leden lutar relativt uppåt under hela vandringen och du kommer definitivt känna av benen dagen efter. Leden passar nybörjaren men kräver dock lite försiktighet och det tar ungefär en timme upp till toppen. Leden är väl värd att utforska.