Posted on

Att vandra är något som är väldigt populärt och givande. Samtidigt som man får frisk luft så får man även se väldigt vackra vyer beroende på vart man vandrar. Man kan även såklart välja själv hur lång vandring man vill göra, vissa föredrar kortare turer men flera olika medan andra föredrar de lite längre turer som kan vara i hela dagar. Då behöver man såklart ha med sig ett tält eller hitta stugor längs vandringen som man kan sova i. Man behöver även ha med sig en del mat, beroende på hur länge man går utan tillgång till mataffär. Oavsett hur länge man vandrar så är det bra att ha den bästa utrustningen med dig och på dig. Självklart så krävs det mer packning och utrustning för de längre turerna. I Sverige har vi tillgång till flertalet bra märken som erbjuder vandringskläder samt utrustning. Bland annat så har vi Haglöfs, Lundhags och Fjällräven.

Utrustning att ha på sig

När man är ute på vandring sådär är det mycket viktigt att ha på sig rätt kläder så man klarar av de väder lag som kan komma under vandringstiden. Klassiskt så har man på sig vandrarbyxor. Dessa vandringsbyxor har de för alla olika årstider på bland annat Lundhags. Hos de tidigare nämnda märkena i introduktionen hittar du jackor, tröjor och allt som du kan tänka dig i klädesväg. För att klara dig igenom en vandring.

Vill man ha en så bra upplevelse som möjligt så bör man även ha vandringsskor. De har bland annat extra bra fäste som kan vara väldigt viktigt för vandringar i svåra terränger.

Utrustning att ha med sig

Det allra viktigaste man behöver när det kommer till utrustning att ta med sig är en bra ryggsäck. Där finns det speciella för just vandring och dessa är att föredra då placerar vikten man bär bättre och de sitter skönare än de vanliga. Det kan även vara bra att ha med sig en fällkniv ifall att du exempelvis ska grilla korv som matsäck och då behöver tälja sig en grillpinne.

Självklart är det otroligt viktigt att ha med sig en karta samt kompass när man är ute så och vandrar i okända terränger. Dessa kartor brukar finnas i lokala mackar där man tänkt sig vandra eller så kan man beställa i förväg. Dessutom kan det finnas små shoppar i början av vissa kända vandringsleder, där har de med säkerhet en eller flera kartor över den närliggande terrängen.

En vattenflaska är av yttersta vikt så att man inte blir uttorkad under vandringen. Med fördel en med ett stort hål som går att fylla på i rena bäckar samt vattendrag i naturen. Som tidigare nämnt är det fördelaktigt att ha med sig någon typ av mat om man vandrar tillräckligt länge.

En annan sak som är fördelaktig att ha med sig i sin packning är ett första hjälpen kit och lite överlevnads saker. Detta för att man ska vara förberedd på att komma vilse och överleva under en viss tid. Dessutom så är det bra med första hjälpen om man är med om någon akut skada eller ett blödande sår i naturen.

Självfallet finns det många fler saker som är viktiga att ha med sig vid vandring men detta är några av de mest välbehövliga sakerna.