Posted on

Att förbereda sig väl är a och o, inte veckor innan utan månader eller längre, det gäller framförallt om man ska vandra i och kring Kebnekaise. Varje sommar får fjällräddningen ta emot nödanrop från vandrare som överskattat sin egen förmåga eller som hamnat i olika kritiska situationer de inte kunnat ta sig ur. Det handlar både om att gå vilse och att de blivit skadade eller för trötta. Att vandra runt Kebnekaise eller försöka ta sig upp på toppen har blivit mer och mer populärt för varje år, på bara några år har vandringsgästerna ökat med 20 procent i antal. Många av dessa är ute på sitt första vandringsäventyr.

Att vandra kring Kebnekaise

Olika naturtyper

En av de mest variationsrika vandringarna i svenska fjällvärlden är runt Kebnekaisemassivet, landets mest högalpina miljö. Det går att vandra runt hela massivet där man får uppleva allt från isande glaciärer till klassiska samevisten. Det finns flertalet STF-stugor att övernatta i och den naturliga start- och målpunkten är Kebnekaise Fjällstation. Man vandrar genom olika naturtyper varje dag, från de flata dalgångarna som är kantade av mörka stup, till de mäktiga fjälldalarna kantade av höga berg. Vandringen beskrivs som den mest variationsrika i den svenska fjällvärlden.
Det är en upplevelse att vandra över de stenbelagda, branta passagerna vid Nallo Fjällstuga och i den vackra björkskogen som börjar vid Vistas. Från dalen i Vistas börjar den långa vandringen som sedan fortsätter över ett stenigt kalfjäll till Tarfaladalen. Tarfaladalen, öster om Kebnekaise-massivet, erbjuder en av de mest fantastiska naturupplevelserna i Sverige. Det är en helt magisk dagsetapp om man befinner sig kring Kebnekaise, man följer bara dalgången in i Tarfala. Sommartid vandrar man genom skir björkskog till en stenig högfjällsdal med glaciärer och smältvatten från fyra glaciärer. Därifrån kan man se Kebnekaises mest dramatiska sida där glaciärerna täcker fjällen hela vägen uppifrån och ner.

En turkos bergssjö

I dalen finner man även den turkosa bergssjön Tarfalatjåkka med alla de dramatiska fjälltopparna runt omkring. Här finns även STFs högst belägna fjällstuga, Tarfalastugan. Där finns sovsalar för övernattningar, Kebnekaise bergsstation har istället både sviter och campingplatser. I Tarfala ligger en forskningsstation som tillhör Stockholms universitet. Där utövar man fältstudier inom glaciologi. De allra flesta som väljer att bestiga Sveriges högsta topp gör det med en guide från Kebnekaises fjällstation. Ska man ta sig till den fjällstationen så börjar resan i Nikkaluokta, därslutar vägen och vildmarken tar vid. 1,9 mil ut på kalfjället, vid foten av Kebnekaise, finner man fjällstationen med full service, välkänd restaurang och 220 bekväma bäddar. Vid Nikkaluokta fjällstation finns bra tältmöjligheter och en restaurang med fantastisk mat. Om man sen vill vandra mot Kebnekaise så ligger sjön Ladjojaure halvvägs efter en enkel vandring. Det är även möjligt för barn om de bara är vandringsvana och att man tar många raster. Vid Ladtjojaure finns en kaffestuga och hamburgerhaket Lap Dånalds med sagolika renhamburgare till ett bra pris. Oavsett vart man vandrar i Kebnekaiseområdet så bedrivs det omfattande renskötsel så man måste visa stor hänsyn. En vandring omkring Sveriges högsta berg är en upplevelse och är man väl förberedd kommer man aldrig att ångra det.

En turkos bergssjö