Posted on

Vi svenskar älskar att vandra och har du inte börjat ännu så gör det!  Det finns många tusen kilometer markerade stigar som gör hela landet till en vandrares dröm.

Det finns några saker man oftast vill ha för att vandringen ska bli bra, om man räknar sig som nybörjare eller normalt vandringsintresserad. Det ska vara lättillgängligt att ta sig dit, det ska finnas mycket information om vandringsleden på nätet, det ska vara lätt att hitta stigarna, det ska finnas vackra platser att upptäcka längs vandringen och det ska finnas bra rastplatser som är någorlunda bekväma. Är man en erfaren vandrare så kan man förstås vilja ha lite mer äventyr men sånt finns det oftast överallt, ta bara en lite avstickare från den led du följer och du kommer finna både äventyr och spektakulära vyer.

Älska vandring i Sverige!

Fjäll eller inte?

Bästa tiden för vandring är beroende på vart i landet man tänker vandra men från maj och fram till september brukar vara en riktlinje. Har man tänkt sig att vandringen ska innefatta även dopp i tjärnar, skogsbäckar,  havet eller andra vatten så är det ju förstås över sommaren som bästa alternativet ges. Att vandra uppe i fjällen under hösten är en fantastisk upplevelse med den fräscha, rena luften och har man tur så kan man hitta både bär och svamp. För att inte tala om det friska, iskalla och helt rena fjällbäcksvattnet, tänk om man kunde få dricka det varje dag…eller så är det just omständigheterna och vyerna och besväret som ger vattnet det lilla extra? Gott är det vilket fall som helst, väldigt gott. Vadnringsleder i bergs- och fjällmiljö i Sverige är märkta med stenrösen (ibland finns ju inga träd om man kommer tillärckligt högt upp), träskyltar eller färgmarkeringar på stenar och träd. Markerade leder har alltid broar över alla utom de minsta strömmarna eller bäckarna som man kan ta ett steg över. Vid myrar eller andra våtområden är utrustade med spångar. Det kan även finnas om det är en annan typ av känslig mark som det är bättre att använda en spång för.

Sova över

De övernattningsstugor och platser för rastning och nattsömn är i de allra flesta fall  underhållna av Svenska Turistföreningen. Den bästa källan till vandringsinformation är just Svenska Turistföreningen, även kallad STF. Många av de bemannade STF-stugorna säljer aktuella kartor men det är ändå en god idé att införskaffa dem i förväg vid någon turistinformation eller liknande. Ska man vandra i fjällen så är fjällkartan en bra investering, kolla bara först i vilket område du tänker vandra så att du köper rätt karta. De finns oftast att köpa online också som exempelvis på Kartbutiken. Till Naturvårdsverket ska man vända sig om man vill veta mer om naturskydd och världsarvsmiljöer.

Sova över

Den mest kända vandringsleden är Kungsleden i Lappland, den är också väldigt “användarvänlig”. En uppstickare som blir mer och mer populär finns även den i norr, Höga Kusten Leden. Arktisk Trail (800 kilometer) är en gemensam utveckling av Sverige, Norge och Finland och ligger helt ovanför polcirkeln. Det börjar nära Kautokeino i Norge och slutar i Abisko, Sverige.